7Design kiállítás

Az idei design hét egyik programjaként szerepel a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, valamint a Magyar Design Kulturális Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő 7Design kiállítás, ahol Haber Szilvia Tojáslámpája mellett a TactiLane tapintható munkám plakátja is látható.

 

 

Jaschik keramikusok Erasmus+ ösztöndíja

 

 

Keramikus diákjaink közül 4 fő, Csöndes Mirjam, Szántó Hanna, Piti Vivien és Lisztes Líviusz az Erasmus+ ösztöndíjprogramnak köszönhetően 5 hétig tanulhatott az észtországi Kuressaare Ametikool iskola kerámia szakán 2019 őszén, képviselve ott iskolánkat, a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumot.

 

 

 

 

A diákok az időt zömmel a műhelyben töltötték és ott gyarapították szaktudásukat, szakmai tapasztalataikat. Önálló projekteken dolgoztak, melyeket előtanulmányaik és helyi inspirációk alapján az észt kultúrára, motívumokra alapozva terveztek meg és kiviteleztek az ösztöndíjas időszak végére. Szakmai fejlődésük mellett elmerültek egy számukra új kultúrában, a közös műhelyhasználat és raku égetések során helyi diákokkal kötöttek barátságokat és gyakorolták az angol nyelvet. Több előadást megtartva fejlesztették prezentációs képességeiket, valamint önállóságukon és világmeglátásukon is sokat csiszolt az északon eltelt bő egy hónap.

 

 

 

 

Az ösztöndíjprogram részeként csoportunk együttműködött az Ametikool iskola multimédia szakos diákjaival, akik az alábbi videót készítették ösztöndíjasainkról és az iskolánkból kiutazó vezetőkről, tanárokról.

 

 

 

 

 

 

Az ösztöndíj ideje alatt készült alkotásokat a Varga Péter Galériában mutattuk be. Ösztöndíjasaink vetítéssel egybekötött előadást is tartottak iskolánk könyvtárában, ahol a többi keramikus tanulóval osztották meg élményeiket és tapasztalataikat, bővítve ezzel a résztvevők ismereteit és motiválva egy következő ösztöndíj majdani résztvevőit.

 

 

A kiállítás és előadás bővebb képanyaga megtekinthető a Jaschik Kerámia oldalán.

 

Az ösztöndíj ideje alatt napi képes beszámolók kerültek a Jaschik kerámia oldalára.

Ezeket az alábbi linkeken lehet megtekinteni.

Séta Tallinnban
Látogatás az Észt Művészeti Akadémián
Ametikool – 1. nap
Ametikool – 2. nap
Ametikool – 3.nap
Ametikool – 4. nap
Ametikool – 5. nap
Ametikool – 6. nap
Ametikool – 7. nap
Ametikool – 8. nap
Ametikool – 9. nap
Ametikool – 10. nap
Ametikool – 11. nap
Ametikool – 12. nap
Ametikool – 13. nap
Ametikool – 14. nap
Ametikool – 15. nap
Ametikool – 16. nap
Ametikool – 17. nap
Ametikool – 18. nap
Ametikool – 19. nap
Ametikool – 20. nap
Ametikool – 21. nap
Ametikool – 22. nap
Ametikool – 23. nap
Ametikool – 24. nap
Ametikool – 25. nap
Ametikool – 26. nap
Ametikool – 27. nap
Ametikool – 28. nap
Ametikool – 29 nap
Ametikool – 30. nap
Ametikool – 31. nap
Ametikool – 32. nap
Ametikool – 33. nap
Ametikool – 34. nap

 

Az ösztöndíjon való részvétel nagy lehetőség és maradandó élmény, tapasztalat volt diákjaink számára.

Ezúton is köszönjük pályázatunk támogatását és az ösztöndíjprogram megvalósulásának lehetővé tételét!

 

 

 

 

 

Jaschik kerámia üveg

 

 

Szakjainkat bemutató kiállítást rendeztünk a FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) galériájában “Jaschik kerámia üveg” címmel. A tárlaton mindkét szakma teljes keresztmetszetét bemutattuk, a középiskolai képzésben és a felnőttképzésben egyaránt érintett területeket: műtárgymásolatokat, önálló művészeti alkotásokat, tervezői gondolkodásmód kialakítására irányuló munkákat, tervrajzokat, korongos gyakorlatokat, bútortervezést, építészeti kerámiát. A kiállításon szerepeltek a  hozzánk érkező külföldi vendégdiákok munkái is.

 

 

 

A kiállítást Máder Barnabás kollégámmal rendeztük…

 

 

… és diákjaimmal külön meglátogattuk 🙂

 

 

Art•craft•design•2019 — FISE kiállítás Szófiában

A FISE, mint hazánk iparművészeit és iparművészeti ágait magába tömörítő szervezet rendszeresen szervez nemzetközi kiállításokat és keresi magyar művészeink külföldi bemutatkozási lehetőségeit. Több ilyenben volt lehetőségem nem csupán kiállítóként, szervezőként is részt venni 🙂

 

Jelen kiállításon a Szófiai Magyar Intézetben Petallion medál kollekcióm került bemutatásra hazai kollégáim munkái mellett.

 

Spanyol keramikus vendégdiákok a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban

Teresa Robleda és Bea Gomez a madridi Escuela de Arte Francisco Alcántara iskolából érkeztek hozzánk 2018 őszén 2, illetve 4 hónapra. Szorgalmas és produktív munkájuk számos eredményt hozott létre: korongozott edényeket, plasztikákat, edényeket, falburkolatokat, hangszereket.

 

 

 

Ösztöndíjas időszakuk lezárásaként beszámoló kiállításon mutatták be nálunk készült munkáikat a Jaschik Galériában.

 

Teresa Robleda és Bea Gomez kiállítása a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban