Jaschik kerámia üveg

 

 

Szakjainkat bemutató kiállítást rendeztünk a FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) galériájában “Jaschik kerámia üveg” címmel. A tárlaton mindkét szakma teljes keresztmetszetét bemutattuk, a középiskolai képzésben és a felnőttképzésben egyaránt érintett területeket: műtárgymásolatokat, önálló művészeti alkotásokat, tervezői gondolkodásmód kialakítására irányuló munkákat, tervrajzokat, korongos gyakorlatokat, bútortervezést, építészeti kerámiát. A kiállításon szerepeltek a  hozzánk érkező külföldi vendégdiákok munkái is.

 

 

 

A kiállítást Máder Barnabás kollégámmal rendeztük…

 

 

… és diákjaimmal külön meglátogattuk 🙂

 

 

Art•craft•design•2019 — FISE kiállítás Szófiában

A FISE, mint hazánk iparművészeit és iparművészeti ágait magába tömörítő szervezet rendszeresen szervez nemzetközi kiállításokat és keresi magyar művészeink külföldi bemutatkozási lehetőségeit. Több ilyenben volt lehetőségem nem csupán kiállítóként, szervezőként is részt venni 🙂

 

Jelen kiállításon a Szófiai Magyar Intézetben Petallion medál kollekcióm került bemutatásra hazai kollégáim munkái mellett.

 

Spanyol keramikus vendégdiákok a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban

Teresa Robleda és Bea Gomez a madridi Escuela de Arte Francisco Alcántara iskolából érkeztek hozzánk 2018 őszén 2, illetve 4 hónapra. Szorgalmas és produktív munkájuk számos eredményt hozott létre: korongozott edényeket, plasztikákat, edényeket, falburkolatokat, hangszereket.

 

 

 

Ösztöndíjas időszakuk lezárásaként beszámoló kiállításon mutatták be nálunk készült munkáikat a Jaschik Galériában.

 

Teresa Robleda és Bea Gomez kiállítása a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban

 

 

Észt vendégművészek a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban

 

Partneriskolánk, a Kuressaare Ametikool felnőttképzésében résztvevő két keramikus diákja tett látogatást nálunk, a Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnáziumban. Nem csupán körbejárták iskolánk, de a rendelkezésre álló egy nap alatt még alkottak is kerámia műhelyünkben.

 

 

Ea és Terje magyar népi motívumok alapján terrakotta edényeket dekoráltak mázzal.

 

 

Köszönjük a látogatást!

 

Kézzelfogható Művészet Mindenkinek

Megjelent a Kézzelfogható Alapítvány Kézzelfogható Művészet Mindenkinek című kiadványa, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Ahogyan az ajánlóban Móga Sebők Erzsébet írja: A Kézzelfogható Alapítvány célja a művészetek prezentálása mindenki számára a vizualitás kizárásának lehetőségével. A könyv, melyet az olvasó kezében tart, olyan területre kalauzol, ami kevés ember számára ismert. Az ismeretlen terület meghódítása jelen esetben a tapintás előtérbe helyezését jelenti.

 

 

A kötetben szereplő cikkek:

Káldy Mária: Bevezető
Prónay Beáta: Az egyenlő esélyű hozzáférés — tapintható művészet
Csocsán Emmy: Kézzel fogva — út a művészetekig
Cécile Ranise: A párizsi országos múzeumok akadálymentes hozzáférhetősége a látássérült közönség számára
Vágó Szilvia: TactiLane — Barangold körül!
Kroll Zsuzsa: Vizualitás és vakság — kultúra és művészetek befogadása
Móga Sebők Erzsébet: Kézzelfogható Alapítvány a tapintható Művészetért